Møl skal bekæmpes, før larverne æder tøj og møbler

Frost, støvsugning og en tur i vaskemaskinen er effektive midler i kampen imod møl. Insektspray med permethrin kan både udrydde møl, æg og larver og samtidig forebygge nye angreb.

 

Det er larverne, der laver ulykkerne

Finder du uldtøj med regelmæssige huller med spind, og kan du se små runde ekskrementer løst i stoffet – ja, så er det helt sikkert møllenes larver, der er på spil. For det er møllenes larver, der gør skade – faktisk spiser de voksne møl slet ikke.

 

Slå æg og larver ihjel

Til gengæld lægger de voksne møl æg, der udklækkes til skrupsultne larver, så derfor er det vigtigt både at slå æg og larver ihjel – og samtidig udrydde de levende møl.

Start med at tømme skabe og skuffer, der er angrebet, og støvsug dem grundigt. Husk de nærmeste vægge og gulve, og giv alle sprækker og revner en ordentlig tur. Tøjet skal enten vaskes i vaskemaskinen eller sendes en tur til kemisk rens. Tre døgn i fryseren ved ÷18°C får også bugt med både æg og larver.

 

Sprøjt tæpper og møbler

Er det store gulvtæpper eller møbler, der er angrebet, skal de først og fremmest støvsuges grundigt – også på undersiden. Herefter skal de behandles med et flydende mølmiddel, der indeholder aktivstoffet permethrin. Det har langtidseffekt og kan fås i handlen som aerosoler eller sprøjtemidler til forstøvning. Brugsanvisningen skal altid følges nøje.

 

Gentag behandlingen, hvis møllene stadig er der

Hvis der fortsat er møl efter en uge, bør du gentage behandlingen. Hvis møllene bliver ved med at komme igen – eller hvis angrebet er voldsomt, har du brug for professionel skadedyrsbekæmpelse.

 

Sådan kan du undgå mølangreb

  • Klaps altid levende møl, når du ser dem!
  • Træk for eller brug insektnet, når vinduerne er åbne om natten. Møl tiltrækkes af lyset.
  • Pak uldtøj, garn og lignende, der ikke bruges jævnligt eller gemmes væk om sommeren, i fuldstændig tætte plastikposer (sørg for, at tøjet er frit for møl, inden det pakkes væk).
  • Snavset tøj tiltrækker visse møl, så vask altid dit tøj, før du pakker det væk.
  • Særligt udsatte møbler og tæpper kan behandles forebyggende med flydende mølmiddel, der indeholder stoffet permethrin. Se listen over de godkendte midler med permethrin påMiljøstyrelsens hjemmeside mst.dk
  • Mange møbelstoffer og tæpper er på forhånd imprægneret mod møl. Husk at spørge forhandleren, når du køber varer med uld.
  • Du kan hænge ’mølhængere’ – altså papstykker imprægneret med insektgift – ind i dit klædeskab eller lægge dem i skuffer. Men de er kun sikre, hvis skabet eller skuffen er lufttæt. Der findes ikke mølhængere med permethrin, men med andre aktive insektgifter.

 

To slags møl

  • Klædemøl kender du på, at larvens spind er fastklæbet til underlaget, og at larven kan krybe frem og tilbage i det.
  • Pelsmøl kender du på, at larvens spind er et løst rør, som den slæber rundt med sig.
  • Klædemøllets larve forpupper sig i sit spind.
  • Pelsmøllarven kravler op ad væggene og forpupper sig i revner mellem væg og loft, under lister og lignende steder.
  • Konstaterer du angreb af pelsmøl, bør du derfor støvsuge/sprøjte ekstra godt i revner i væggene.